Podroby dla psa – dlaczego powinny znaleźć się w jadłospisie?

0
60
Podroby dla psa - dlaczego powinny znaleźć się w jadłospisie?

Każdy opiekun psa doskonale zdaje sobie sprawę, jak ważna jest jego zbilansowana dieta. Dzięki niej można zapobiec występowaniu różnych chorób, nadwadze bądź otyłości. Nadal jednak wiele kontrowersji wzbudzają podroby dla psa. Czy można je podawać? Czy są wartościowym składnikiem? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć poniżej!

Podroby dla psa – po które sięgnąć i jakie składniki odżywcze mają?

Nie wszystkie podroby dla psa są tak samo cenne. Najwięcej wartości odżywczych do organizmu dostarczają: mózg, serca, ozory, nerki, wątroba i płuca. Zresztą nie można nie zauważyć, że bardzo często są one składnikami wysokiej jakości gotowych karm. Polecane są także przy domowym żywieniu. Głównie dlatego, że są doskonałym źródłem białka, potrzebnych tłuszczów, witamin i minerałów. Najlepszym rozwiązaniem jest podawanie podrobów psu w formie przekąski. Należy jednak pamiętać, że powinny zostać one poddane obróbce termicznej. Niestety surowe mięso może być niebezpieczne i zawierać wirusy oraz bakterie zagrażające zdrowiu, a nawet życiu zwierzaka. Warto też wiedzieć, że podroby dla psa nie mogą zastąpić podstawowego posiłku, a jedynie stanowić jego niewielką część, a dokładniej około 10% dziennej dawki energii.

Podroby dla psa a gotowa karma

Przy wyborze karmy zawsze należy zwracać uwagę na jej skład. Zdecydowanie lepiej jest wybierać produkty wysoko mięsne bez dodatku lub ze śladową ilością zbóż. Podroby dla psa w takiej karmie już się znajdują, więc nie trzeba ich podawać oddzielnie. Z kolei śmiało można je wprowadzić do jadłospisu, jeśli wybór padł na żywienie domowe. W takim przypadku mięso powinno być jedynie ugotowane w nieosolonej wodzie. Pod żadnym pozorem nie można podawać smażonych podrobów psu. Substancje zawarte w tłuszczu mogą być dla niego szkodliwe. Trzeba również zadbać o odpowiednią ilość. Przesada może prowadzić do otyłości zwierzaka, a nawet zatrucia pokarmowego. Poza tym nasi czworonożni przyjaciele są smakoszami, więc mogą z czasem zacząć wybrzydzać i domagać się dodatkowej przekąski. Jeżeli nie wiadomo, jaką dzienną porcję podrobów psu podawać, to zawsze można skonsultować się z weterynarzem lub dietetykiem. Specjalista na pewno pomoże ustalić odpowiednią dawkę, uwzględniając najważniejsze czynniki takie jak: waga, aktywność fizyczna, czy wiek. Ten rodzaj mięsa podobnie jak nowa karma powinien być wprowadzany stopniowo pod czujnym okiem opiekuna. Zbyt szybkie i nagłe podanie może powodować problemy trawienne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here